четвер, 1 листопада 2012 р.

Вельмишановні старшокласники!!! 

Сьогодні ми розпочинаємо обговорювати з вами нову тему: "Український вибір: авторитаризм чи демократія?" 

Запрошую вас долучитися до обговорення, але акцентую вашу увагу на тому, що ми аналізуємо не сьогоднішні реалії, а перспективу.

54 коментарі:

  1. Я думаю,що для України більше підходить демократія,тому що саме влада народу може вирішити проблеми нашої країни.З огляду на своє геополітичне становище, історичний досвід, культурні традиції, багаті природні ресурси, науково-технічний та інтелектуальний потенціал Україна може і повинна стати впливовою світовою державою,тому я вважаю що саме демократія покращить життя українського народу.

    ВідповістиВидалити
  2. Я думаю що демократія нам не підходить бо в українців є така риса менталітету як "Моя хата з краю" саме через неї ніхто робити нічого не хоче. а Авторитаризм мо;е змінити ситуацію на краще якщо вибрати гідного"ватажка"

    ВідповістиВидалити
  3. Я вибираю авторитаризм, тому що цей режим може стати першим кроком до ""демократії"". Якщо суспільство, влада буде підримуватись всих тих ознак - це наведе порядок в країні та між закордонними звязками, покращиться суспільно-політичний розвиток.

    ВідповістиВидалити
  4. На мою думку,якщо у нас буде демократія з нашим народом..то це буде жахливо.Демократія це не щось таке,що легко можна досягнути приймаючи якісь закони.В нашій країні ніколи не зможе панувати демократія.Нам потрібно,щоб панував авторитаризм,щоб була певна група людей не величка,розумних людей і,щоб всих цих партій поменше було і депутати не хотіли собі собі собі..а й для народу покращували життя.
    Нехай би вони й отримували там великі гроші,але щоб у країні була стабільність,місця роботи були,зарплата така,щоб можна було комфортно на неї прожити.то тоді й народ був задоволений.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. я з тобою теж згідна.Якби в нас був народ упертіший,йшов до кінця то була б і демократія а коли він у нас не може постояти за себе...

      Видалити
    2. Взагалі не потрібно, щоб хтось панував, чи демократія, чи тей самий авторитаризм, потрібно, щоб та людина яку вибрав народ не правив, а допомагав країні. Правлять тільки Королі

      Видалити
    3. Згідна з вами.
      Але в нашій країні з нашими законами.Такого не буде.

      Видалити
    4. Ну Аліна, у світі різне буває, якщо вірити в позитивне, то тоді може стати чудо і наша країна буде процвітати.

      Видалити
    5. Ну на чудо надіяться й нада,бо так,як зараз все проходить в нашій країні,наприкладі й ці вибори які пройшли не давно.народ наший жаліється,що з таким президентом тяжко жить,а самі голосують за цю ж партію,в чому логіка я не розумію.

      Видалити
  5. Я вважаю, що для України краще демократія, тому що авторитаризм, як було зазначено у лекції це повне ігнорування принципами та законами. В Україні потрібен порядок, громадяни повинны бути рівними перед законом, і закон повинен нас захищати. Тому на мою думку нам потрібна все ж таки демократія.

    ВідповістиВидалити
  6. На мою думку кращою для нашої країни була б демократія. Хоча це не саме краще, що можна запропонувати. Тому що в авторитаризмі влада займається в основному питаннями забезпечення власної безпеки і займається шляхом введення до складу виборного органу нових членів без проведення додаткових виборів, призначенням зверху, а не в результаті конкурентної електоральної боротьби, можна ще багато назвати негативних рис авторитаризму і причин чому я його не обрала. А в демократичному режимі здійснюється забезпечення легальної можливості вільного виявлення і врахування інтересів усіх груп населення через демократичні інститути (вибори, референдуми тощо) і вільної діяльності різноманітних громадянських об’єднань, що представляють інтереси громадян і впливають на формування та здійснення державної політики.

    ВідповістиВидалити
  7. У нашій країні потрібна стабільність,щоб були місця на роботу з достатньою для проживання зарплатою тому,що багато людей зараз сидять без роботи,хоч й хочуть мати її, порядок у політиці,менталітет,й розумні люди,які хоч щось розуміють в політиці й знають що саме потрібно людям й державі.Які зможуть підняти нашу державу на високий рівень.На мою думку в нашій країні не може бути ніякої демократії (з нашими то людьми...)В нашій країні потрібен авторитаризм,щоб у нас було все вище сказане.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Згідна з тобою,бо нашій державі потрібні розумні політики!

      Видалити
  8. Я вважаю що нащій крані ПОтрібен авторитаризм, тому що з нашим народом по доброму неможна...Тай тим паче краще щоб одна людина гребла під себе гроші аніж, 100 чоловік!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Краще заплатити одній людині багато.а остальні гроші на зарплати чи ще щось.

      Видалити
    2. так!бо чим більше політичних діячів й всяких правлячих сторін тим більше їм платні потрібно.Якщо люди самі не знають що вони хочуть і не йдуть вперто вперед то навіщо нам ця демократія?

      Видалити
    3. Сумно з того приводу, Саша, що сучасна молодь чомусь обирає мірилом всіх чеснот не добро, моральність чи подібні банальні речі, а гроші! Слава Богу, що є ще люди, які роблять добрі справи не задля чогось, а в супереч чомусь, просто так (правда їх настільки мало, що час вже внести до Червоної Книги!).

      Видалити
    4. я просто вважаю що чесні не приходять до влади, якщо буть точним то їх туди просто недопускають...щоб за тебе проголосували потрібно щось пообіця або зробить (наприклад подарувати школі нові парти або комп*ютери) на це все потрібні гроші і якщо в людини їх небуде вона до влади не проб*ється... я необираю гроші, хоча вони мені б незавадили=)) просто люди приходять до влади переважно через них!

      Видалити
    5. Так, це прописна істина: людина скромна і чесна - ніколи не буде заможною! Але водночас шкода і нас, громадян, яких щоразу купують дешевою гречкою чи якимось іншим продуктовим набором, або ж взагалі - пропонуючи просто гроші. Ніхто не думає про те, що дуже швидко ці грошики знову опиняться в кишені обранця через підвищення цін на основні продукти, житлово-комунальні тарифи тощо. Гроші дають певну незалежність, але вони не повинні ставати самоціллю життя! На людину має працювати її добре їмя, а не кошти. Тому й потрібні докорінні зміни нашій українській демократії!!!

      Видалити
  9. Я вважаю, що демократія - це така межа, яка відгороджує бідних від багатих класами суспільства, які призводять до повстаннь, кровопролиття, боротьби за владу та іншого. Я вважаю, що нашій країні більш підходить авторитаризм, тому що коли країна дійсно буде знаходитись у "сильних" руках, то тоді буде дійсно лад в країні, налагоджені закордонні зв'язки і буде хороший суспільно-політичний зв'язок.

    ВідповістиВидалити
  10. Враховуючи всі "+" і "-", я віддаю свою перевагу демократії. Хоча цей політичний режим не є ідеальним, через реалізацію принципу більшості та підпорядкування меншості, проте демократія підтримує рівність громадян перед законом, що дуже важливо. Я вважаю,що застосування авторитаризмом репресій і терору не є на мою думку правельним вирішенням державних проблем. Тому враховуючи ці факти, саме тому я більш схильна до демократії.

    ВідповістиВидалити
  11. На мою думку ДЕМОКРАТІЯ найбільш підходящий варіант для України. Тому що в АВОРИТАРИЗМІ влада займається забезпеченням власної безпеки, а нам також потрібен захист. Я хочу щоб усі були рівні перед закном, не залежно від політичного та матеріального становищ.
    І тому я, за ДЕМОКРАТІЮ!

    ВідповістиВидалити
  12. Я вважаю , що для України і українського народу найбільш підходить демократія . Тому що при демократії люди всі захищенні і вони мають рівні права незалежно від їх статусу а при авторитаризму захищені будуть тільки ті хто має в цій країні владу і гроші . Тому на мою думку , кращим варіантом є Демократія!

    ВідповістиВидалити
  13. На мою думку що на даному етапі в Україні...якоби демократія...але з іншої сторони Янукович загнав країну майже авторитарну систему...
    авторитаризм це майже те саме що тоталітаризм!
    обмеження влади в країні в руках однієї особи чи саме правлячої верхівки! це так як було в СССР (Сталін) Німеччина Гітлер! то був тоталітаризм коли був вождь і його партія. це схоже і на монархію..ну але монархія це 1 правляча особа..аля король
    в розумному світі зараз переважає більше демократія..тому що це більш гуманий спосіб правління вважається!
    якщо Україна прийме авторитарну систему то втратить багато звязків з демократичними і сильними країнами! тим більше не фак що до влади прийде сама та 1 правляча партія яка виведе країну з краху...хоча...як варіант в але тут як то кажуть гра в сліпу!!! я більше схиляюсь до демократії.

    ВідповістиВидалити
  14. І авторитаризм і демократія мають свої + і -.Але ви всі говорите про жорстокість авторитаризму і таку велику та добру демократію.

    Ми зараз вибираємо режим для нашої країни,і незабуваємо про наш менталітет-"Моя хата з краю" як вже казала Даша.Нам потрібні дієві методи.У демократії їх нема.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Цілком згідний з тобою, Діма, як ти сказав "Моя хата з краю" - це було завжди і це буде дуже важко викоринити, якщо - це взагалі можливо, але ми не можем вирішувати хто ж краще чи демократія чи авторитаризм, бо ми не прийдем до спільної думки, завжди, буде якесь обговорення того, чи іншого.

      Видалити
    2. Потрібна тільки спільна думка декількох рішучих осіб,всі інші прогнуться.

      Видалити
    3. Щоб інші прогнулись, треба мати великий вплив

      Видалити
  15. Прочитавши всі коментарі, зробила висновок, що демократія все таки більше підходить Україні(хоча не всі такої думки)але демократія є постійним процесом удосконалення. Також переваги демократії полягають у тому що, вона зберігає політичну стабільність, передбачає низький рівень потенційного насильства. В умовах демократії між рішеннями влади і реакцією суспільства існує так званий "зворотній зв'язок",але відповідні сигнали суспільства можуть виражатися у вигляді підтримки або критики, що є можливим завдяки нашій незалежній пресі.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Політичну стабільність?
      Низький рівень насильства?
      Незалежна пресса?

      ахахах,зашутила.
      Насть,проснись,ти не в америці.

      Видалити
    2. Якщо зараз у нашій країні немає політичної стабільності(хоча політики,телебачення, стверджують що все це є) незалежної преси і того іншого, це не значить що все втрачено, будемо сподіватись на кращі зміни в Україні, і все це в нас буде, навіть якщо ми не в Америці.

      Видалити
  16. Як показує історія під якими тільки режимами не була наша країна.На даному етапі зараз ми маємо демократію...але...не пряму демократію..а представницьку демократію...це коли народ обирає депутатів, які повинні відстоювати інтереси тих, хто їх обрав.
    якщо говорити про авторитаризм. що ж...думаю ми всі добре памятаємо СССР і зараз ми згадуємо не заслуги...а правлячий режим..однієї партії..що нам дало репресії,голод=(
    По даній ситуації бачимо що люди деякі тянуться до влади з "сильною рукою" але не факт що та сама правляча сильна рука буде правильна і розумна.якщо брати по останіх виборах...
    дивлячись в майбутнє думаю що нам і надалі потрібна демократія...але настояща демократія, не така як в сусідній державі=) та і ми не далеко втікли..ніби ж демократична країна..а деяка партія поводить себе як єдина правляча з своїм лідером.
    І як не крути...але без революції нам тяжко буде щось змінити!!!
    тому чекатимемо поки нашому народу увірветься терпець і він встане з колін до бою!!
    Слава Україні!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Голод та репресії це звичяйно дуже трагічні чяс в житті нашої країни.Ось головна проблема авторитаризму,не породити тирана,адже вся влада в одних руках це велика зброя.Нею можна як відродити,так і винищити народ.

      Видалити
  17. Героям Слава!!! Але ж і радикалістів у нас судячи з коментаріїв ого-го! Революції, переворити та інші жахи соціального хаосу неоминуть жодної родини. Ви готові стати безпосередніми учасниками цих подій? Ви впевнені в своїй безпеці і безпеці своїх рідних-близьких. Раджу подивитися російський серіал 2005 року "Гибель Империи". Особисто мене вразив і налякав, але ж реальність може бути значно жахливішою за кіношний сюжет. "Лес рубят, щепки летят!"-але ті щепки можуть бути тілами простих громадян. То ж подумаймо ще один раз грунтовніше, чи готові ми до революцій!

    ВідповістиВидалити
  18. На мою думку,на даний момент Україні потрібен авторитаризм.Для того, щоб виховати культурну та освічену націю ,яка б дотримувалася цінностей українського народу . Тоді б наші вчинки були більш обдуманими...!!Оксана Різник

    ВідповістиВидалити
  19. З огляду на сьогоднішню ситуацію і на офіційний демократичний вибір українців, ми маємо далеко не ідеальні умови, які стандартно забезпечує демократія, так як наприклад в США. Чого приховувати? Ми в переддефолтній "ямі". А все тому, що ми, українці, звикли пристосовуватись до будь -якого середовища. Нам краще звикнути, ніж щось змінити.
    Тому я вважаю, що зміна політичного режиму буде для України і українців в деякій мірі "прочухан", навіть якщо це авторитаризм. Головне - це знайти розумного і некорисливого "ватажка", котрий буде думати не тільки про себе, а й про наслідки, котрі його будуть чекати, коли він буде думати тільки про себе:) Але в усьому є мінуси. Авторитаризм - це зупинка часу. Але з якого боку подивитись Як сказав Капусцинський:" Главная задача авторитарных систем - остановить время, поскольку движение времени чревато переменам".Саме змінам, котрі так потрібні Україні.

    ВідповістиВидалити
  20. На мою думку аворитаризм це одна із дієвих форм державного правління, яка підійшла б для України. Багато людей згадують СРСР, правління якого нам принесли "репресії,голод" , але на прикладі міста Шполи можна показати скільки було заводів, фабрик і скільки залишилося. На той час у людей була робота і навіть ремонтували дороги, що стало рідкістю на теперішній час.
    Зараз в Україні демократія і що змінилося? Багато фабрик та заводів закрили багато людей працюють "за копійки". Тому спираючись на ці факти я вважаю,ща Україні підійде авторитаризм, і я вірю, що колись знайдеться лідер,який зможе вивести Україну на місце однієї із провідних світових країн.

    ВідповістиВидалити
  21. Я вважаю, що нашою країною має керувати невелика група людей, тобто має панувати авторитаризм!!!
    Ці люди повинні бути спеціалістами у своїй справі, кожен має займатись своєю діяльністю. Звісно було б непогано, якби вони рахувалися з суспільною думкою, але всі ми й так розуміємо, що справжній керівник і без нагадування буде знати думку свого народу!
    Якщо в Україні буде авторитарний режим, то настане повна стабільність, нація буде спокійна за своє теперішнє та майбутнє, в країні буде спокій та тиша... А якщо до влади прийде народ, то почнуться конфлікти, настане хаос і всі ми знову прийдемо до висновку: треба війна!!! якої, на мою думку, не хоче ніхто!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Да вєр звісно повинен бути авторитаризм.але війну я думаю люди не зроблять.хто хоче,щоб всі загинули.
      президент повинен сам думать,як краще для країни.

      Видалити
  22. На мою думку в нашій країні повинен залишитися демократичний режим. Тому що авторитаризм це режим правління за якого вся чи більша частина влади зосереджена в групи осіб чи однієї особи. Для нього притамані застосування репресій і тирору. За таким політичним режимом жило СРСР за Сталіна і Німечина за Гітлера. Із джерел історії ми вже можимо робити висновок , що такий режим призвів до трагедії для всих країн. Більшість вчених називають авторитаризм неофашизмом, тобто нова форма фашизму.
    Я вважаю, що цей політичний режим не повинен бути присутнім взагалі.
    Україна живе в демократичній державі. Демократія - політичний режим де вся повнота влади належить народу. Тобто люди самі можуть обирати як вони хочуть жити в своїй країні. Для цього вони обирають президента, як представника нашої держави на міжнародній арені, парламент в Україні також формується народом. Єдиний недолік який зараз наявний в нашій державі є не наший політичний режим, а форма правління. Зараз форма правління в Україні презедентсько-парламентська республіка, а я вважаю що все ж таки повинна залишитися парламенсько-презеденська республіка.
    Отже, майже всі сучасно розвинуті країни мають демократичний режим правліня. Україна є ще досить молода держава, яка розвивається, тому саме наш існуючий політичний режим дає змогу народові обирати ті зміни, які б ми хотіли бачити в майбутньому нашої держави.

    ВідповістиВидалити
  23. На даний час Україна намагається прийти до демократії , і на мою думку, деякі досягнення в цьому напрямку зроблені. Але велике місце в сучасному суспільстві України займає авторитаризм, хоча ми цього не хочемо визнавати. Щоб досягти демократії у нашій країні, необхідно ще не один рік плідно працювати у даному напрямку всім без винятку. І тільки за сумлінної праці і відданості людей Україна стане демократичною.

    ВідповістиВидалити
  24. Шановні співрозмовники!Безумовно демократія є піком розвитку будь-якої держави.Але я зрозуміла чому ваші погляди діляться практично порівну.На даний момент в нашій країні під покривалом демократії міцно прихований авторитаризм.За короткий час чітко встановити повноцінну демократію не можна.Ваші вислови,що до менталітету продажності людей і такої думки як "моя хата з краю" належить до далекого минулого.МИ І ТІЛЬКИ МИ МОЛОДЬ,надія і майбутнє нашої держави можемо зламати стереотипи і негативні думки про наш народ.ДЕМОКРАТІЯ І ТІЛЬКИ ДЕМОКРАТІЯ потрібна нашій країні. Це такий політичний режим, за якого єдиним легітимним джерелом влади в державі визнається її народ. При цьому управління державою здійснюється народом або безпосередньо (пряма демократія), або опосередковано, через обраних представників (представницька демократія).
    Іноді демократію визначають також як набір ідей і принципів, що стосуються свободи, власне, вона і являє собою інституціональну свободу.

    ВідповістиВидалити
  25. Люди яка демократія.якщо у нас в країні буде демократія то тоді точно буде війна,як казала Віра.у нас в країні не може панувати демократія.

    ВідповістиВидалити
  26. На мою думку, нашій країні потрібен такий політичний режим як авторитаризм, тому що державі потрібна правляча особа, яка зможе навести лад в країні, але звичайно, вона повинна дотримуватися принципів законності та моралі. Так, демократія-гуманний спосіб правління. Але ми вже спробували корумповану псевдодемократію в нашій молодій державі, та й відчули жахи авторитаризму,що перейшов у тоталітаризм в СРСР у минулому столітті,але я все-таки схиляюсь до думки,що треба вибрати достойного керівника, розумного політика, високоморальну людину, яка б не ігнорувала моральними принципами та суспільними законами. Але,на мій погляд, таких уже не залишилось... Все це із галузі фантастики,тому що, дійсно, чесній і порядній людині в нашій країні до влади не пробитись - все на стільки корумповано. А добро, як висловився один старшокласник, "Це маленьке, беззахисне створіння,яке не має грошей..." Я думаю,що в цьому щось є...
    Але все-ж-таки, якщо помріяти і понадіятись на краще, то я більше схильна бачити на чолі держави одного розумного керівника,який виведе країну із кризи , нехай навіть авторитарним методом правління і посиленням дисципліни і порядку(без перегинів, звичайно ж). Бо, як відомо, дисципліна ще нікому не завадила, а з демократії в нашій країні виходить лише хаос,як в тій байці про Лебедя,Щуку і Рака, які тягнуть віз в різні боки, а він і досі там...
    А ще на мою думку, демократія тісно пов*язана з лібералізмом, тобто з зайвою терпимістю та потуранням комусь, або чомусь. Це призводить до плюралізму думок і виникненню кучі партій, які лише боряться за владу і зневажають інтересами народу. Недарма говорять у народі:"У семи няньок дитина без догляду"(і не знаєш, з якої няньки спитати за цей недогляд).
    Так,що все-таки ми повинні домогтися того, щоб на чолі держави стояла розумна, авторитетна людина,яка б забезпечувала законність і порядок. А демократія годиться для ідеального суспільства, а нам до нього ще ой як далеко.

    ВідповістиВидалити
  27. Демократія для України, на мою думку, найкраще аідходить як політичний режим. Якщо нам не подобається нинішня влада, ми можемо її переобрати, відсутня цензура - ми можемо прозоро і головне, правдиво дізнаватися про становище держави та й світу в цілому. Я думаю, що одна із рис демократії, як особистість - найвища державна цінність, є важливою, адже яка б людина не була, вона особистість і вимагає поваги до себе.

    ВідповістиВидалити
  28. На мою Україні потрібний демократичний режим.Ми вже бачили і знаємо наслідки режиму авторитаризму, як за часів СРСР.Ми крокуємо в майбутнє, тому не потрібно озиратися в минуле і не повторювати тогочасних помилок.

    ВідповістиВидалити
  29. Хочю звернутися до тих,хто за авторитаризм.Навіть наші прадіди боролися за свободу,а ви хочете стать народом,який не буде мати ні своєї думки,ні права,ні волі.Кожна людина це особистість,яка має право на свою думку,а з ваших слів краще бути "сірою масою"якою керують.

    ВідповістиВидалити
  30. демократія це прекрасно! набагато краще чим тоталітарний і авторитарний режим. люди століттями добивались демократії, ми повиння цим пишатись і робити все для її збереження!

    ВідповістиВидалити
  31. На мою думку авторитаризм - це хибний шлях для розвитку нашої держави. Це помилки наших дідів, за які вони "кроваво" розплачувались. Авторитаризм - це історія про яку забувати не слід, проте і повертатись також. В кожного часу були свої недоліки та позитивні сторони. Демократія - це шлях, яким рухається наша держава на сучасному відрізку часу.Так, є помилки, на яких всі вчаться, і наша держава не виключення. Народ - це рушійна сила, яку зломать важко. Демократична Україна - це наша держава світле майбутнє якої не "за горами".

    ВідповістиВидалити
  32. «Авторитаризм чи демократія?». З однієї сторони демократія є більш прийнятний не так як для населення, а для міжнародної спільноти, тому що дотримуються поглядів, що всі люди є рівні не залежно від, соціального статусу, кольору шкіри, етнічного походження. Тому для вище згаданих організацій Демократія – є основною точкою опори. Але на мою думку зазираючи у минуле, в саму глиб історії наприкладі нашої країни, то можна зробити висновок що нашій Державі, нашому суспільству потрібна авторитарна система правління. Для того, щоб виховати культурну та освічену націю. Тому я вважаю, що Українській державі потрібен авторитарний режим, але не такий жорстокий який був до 1953-го року під час правління «Сталіна», а такий, що буде включати елементи демократії, тобто авторитарний режим 21-го століття.

    ВідповістиВидалити